ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΟ

Η ανακαίνιση του συμβολαιογραφικού γραφείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επικεντρώνεται στην εναρμόνιση του σύγχρονου σχεδιασμού με την πρακτική άνεση, δημιουργώντας ένα φιλόξενο χώρο προσαρμοσμένο για νομικά θέματα. Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες ενός συμβολαιογραφείου, όπου η συγκέντρωση και η διανοητική διαύγεια είναι πρωταρχικής σημασίας.

Τηρώντας μια κοινή αρχή σχεδιασμού, στο κάτω μέρος των τοίχων, σε όλο το χώρο του γραφείου, παρατηρείται η δημιουργία μίας λευκής μαρμάρινης ζώνης. Το ξύλο χρησιμοποιείται σαν υλικό και τοποθετείται στο πάτωμα, στις βιβλιοθήκες και σε σημεία όπου χρειάζεται να τονιστεί η χρήση τους, με σκοπό να ζεστάνει το χώρο. Ο συνδυασμός μαρμάρου και ξύλου συμβάλλει συνολικά στη δημιουργία ενός επιβλητικού και ταυτόχρονα φιλόξενου και χαλαρωτικού χώρου εργασίας.

Το γραφείο είναι διαιρεμένο σε δύο διακριτούς χώρους: το χώρο αναμονής με τα γραφεία των εργαζομένων και το προσωπικό γραφείο του συμβολαιογράφου με προσαρμοσμένες κατασκευές γραφείων. Αυτή η μετάβαση, από τον πιο “δημόσιο” στον πιο “ιδιωτικό” χώρο του γραφείου, τονίζεται από έναν τοίχο που λειτουργεί ως στοιχείο διαχωρισμού των δύο χώρων. Σε αυτόν τον τοίχο ακολουθείται η σχεδιαστική αρχή της ζωνοποίησης, ενώ ταυτόχρονα εισάγεται ένα πρόσθετο στοιχείο, αυτό της ξύλινης επένδυσης στο επάνω μέρος, δημιουργώντας ένα σημείο ενδιαφέροντος στη συνολική σχεδιαστική ιδέα.

Το εκτενές αρχείο συμβολαίων αποθηκεύεται σε προσαρμοσμένες ξύλινες βιβλιοθήκες, οι οποίες είναι τοποθετημένες τόσο στο χώρο του γραφείου όσο και στο χώρο υποδοχής. Παράλληλα, μια μικρή κουζίνα και δύο τουαλέτες έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών του γραφείου.

Ο φωτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην ατμόσφαιρα του γραφείου, με έναν αρμονικό συνδυασμό φυσικού και τεχνητού φωτισμού. Στις ψευδοροφές προτείνεται συνδυασμός σποτ οροφής για γενικό φωτισμό και μαγνητικών ραγών, με φωτιστικά σποτ σε διαφορετικά μεγέθη και κατεύθυνση φωτός, οι οποίες έρχονται να τονίσουν τη γεωμετρία των χώρων και την κίνηση σε αυτούς. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται κρυφός φωτισμός led σε διάφορα σημεία, δημιουργώντας έναν ατμοσφαιρικό φωτισμό. Αυτό όχι μόνο δημιουργεί μια φωτεινή και ευχάριστη ατμόσφαιρα για τους πολυάριθμους καθημερινούς επισκέπτες αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους εργαζόμενους που περνούν σημαντικό μέρος της καθημερινής τους ζωής σε αυτόν το χώρο εργασίας.