ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Η μελέτη που εκπονήθηκε για το συγκεκριμένο χώρο ιατρείου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είχε ως στόχο την αναζήτηση μιας σύγχρονης εικόνας για το χώρο του ιατρείου, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στη δημιουργία μια ήρεμης ατμόσφαιρας. Ταυτόχρονα, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ενός λειτουργικού χώρου, ώστε να εργάζονται ο ιατρός και το προσωπικό με άνεση και να εξυπηρετούνται με διακριτικότητα οι ασθενείς.

Ο χώρος προσεγγίστηκε χρησιμοποιώντας ανοιχτόχρωμες ξύλινες επιφάνειες, λευκούς τοίχους και σημειακή χρήση χρώματος, με σκοπό να εκπέμπει την αίσθηση της υγιεινής και της ηρεμίας. Από την είσοδο είναι διακριτή μια ενιαία σύνθεση, που αποτελείται από μια ξύλινη επένδυση, κατά μήκος της οποίας επεκτείνεται ένα γραφείο υποδοχής και ειδική κατασκευή καθισμάτων. Η χρήση ξύλου σε συνδυασμό με το χρώμα της ελιάς, τις καμπύλες και το φωτισμό, παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των ορίων του χώρου και του χαρακτήρα του, εμποτίζοντας το χώρο αναμονής με μια αίσθηση ρευστότητας και ζεστασιάς, δημιουργώντας μια αρμονική ατμόσφαιρα.

Η αίσθηση της ηρεμίας συνδυάζεται άψογα με τη λειτουργικότητα και την αίσθηση ιδιωτικότητας στο χώρο, καθώς διακρίνονται δύο ξεχωριστές ζώνες. Η «δημόσια» ζώνη, είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των ασθενών (χώρος υποδοχής και αναμονής) και η «ιδιωτική» ζώνη, όπου παρέχονται οι ιατρικές υπηρεσίες (εξεταστήρια, ιατρείο, υπηρεσίες για τους εργαζόμενους, WC κ.λπ.). Αυτός ο λειτουργικός διαχωρισμός δημόσιου και ιδιωτικού καταπραΰνεται με τη χρήση ημιδιαφανών γυάλινων πορτών που επιτρέπουν την παρατήρηση της ανθρώπινης κίνησης.

Τα εξεταστήρια σε απαλές αποχρώσεις του μπλε προσφέρουν μια αίσθηση άνεσης και γαλήνης. Έπιπλα, προσεκτικά επιλεγμένα τόσο για τη μορφή όσο και για τη λειτουργία τους, συνδυάζονται με τη συνολική αισθητική του σχεδιασμού, δημιουργώντας ένα συνεκτικό και φιλόξενο περιβάλλον.

Ο ρυθμιζόμενος φωτισμός είναι στρατηγικά τοποθετημένος στην κλινική για να παρέχει επαρκή φωτισμό για άνετες και αποτελεσματικές ιατρικές υπηρεσίες. Οι χωνευτές λεπτές λωρίδες LED διαπερνούν την οροφή μέχρι το πάτωμα, προσθέτοντας οπτικό ενδιαφέρον διατηρώντας παράλληλα μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα.