ΔΙΩΡΟΦΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕ ROOF GARDEN ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην αρχιτεκτονική μελέτη των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων διώροφου διαμερίσματος στην Καλαμαριά.

Ο βασικός σχεδιαστικός άξονας κινήθηκε στην εξάλειψη του οπτικού κατακερματισμού των χώρων από την έντονη παρουσία τόσο των κολωνών όσο και των δοκαριών. Ταυτόχρονα, η επιθυμία για ένα ήρεμο και ζεστό περιβάλλον υπήρξε βασικό ζητούμενο για το σχεδιασμό του διαμερίσματος. Βασικό σχεδιαστικό εργαλείο αποτέλεσε η ξύλινη επένδυση, η οποία τρέχει περιμετρικά στην τοιχοποιία σαν μια ζώνη η οποία ξεδιπλώνεται, κάτω από το ύψος των δοκαριών, ενώ ο φωτισμός που τοποθετείται στο επάνω μέρος των επενδύσεων, τονίζει τη ζώνη αυτή και εξαϋλώνει το όριο μεταξύ επένδυσης και δοκαριών δημιουργώντας ταυτόχρονα και την αίσθηση του ψηλού στο χώρο. Ξύλινες επενδύσεις τοποθετούνται σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και σε τμήματα της τοιχοποιίας των δωματίων φιλοξενώντας σε κάποια σημεία τους έπιπλα, ακολουθώντας μια κοινή σχεδιαστική γραφή στο διαμέρισμα. Η χρήση του ξύλου και οι φυσικές βαφές που εφαρμόζονται στους τοίχους προσφέρουν ένα γήινο κι οικείο αποτέλεσμα. Η παλέτα των υλικών του σχεδιασμού ολοκληρώνεται με το μάρμαρο και το μαύρο χρώμα που υπογραμμίζουν στοιχεία του σχεδιασμού αποδίδοντας μια δυναμική στο τελικό αποτέλεσμα. Η κουζίνα αντιμετωπίζεται ως μια ενότητα, όπου η νησίδα αποτελεί συνέχεια του μαύρου μαρμάρινου δαπέδου ενώ τα κλειστά ντουλάπια της αποτελούν τμήμα του κοινού ξύλινου επίπλου που μοιράζεται με το σαλόνι ενοποιώντας με αυτό το στοιχείο τους παραπάνω δύο χώρους.

Οι εξωτερικές λειτουργίες που οργανώνονται γύρω από την πισίνα, όπως εκείνη της τραπεζαρίας-bbq, εξωτερικού σαλονιού και ξαπλωστρών, δημιουργούν ζώνες ανάπαυσης προς την ανεμπόδιστη θέα προς την πόλη. Σχεδιαστικά αντιμετωπίζονται με κτιστές κατασκευές, οι οποίες μοιάζουν να ξεδιπλώνονται και να προβάλουν σα γλυπτικά στοιχεία στο χώρο.