ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟ

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη περιοχή της Κεφάλου στο νησί της Κω. Η ολοκληρωμένη μελέτη της ανακαίνισης του ξενοδοχείου, περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό και μια νέα προσέγγιση στη λειτουργικότητα και την αισθητική.

Η αποξήλωση εξωτερικών κλιμακοστασίων κι η αφαίρεση καμαρών, από τους υπάρχοντες όγκους που όριζαν τα μπαλκόνια των δωματίων, σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό τους, καθόρισαν εκ νέου τις όψεις. Ο επανασχεδιασμός προσφέρει ιδιωτικότητα σε κάθε μπαλκόνι, ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιεί, στα αντίστοιχα δωμάτια, τη θεα προς τη θάλασσα. Η κύρια είσοδος τονίζεται με πλαίσια από ξύλινες δοκούς, οι οποίες ορίζουν την κίνηση στο εσωτερικό, ενισχύοντας την αβίαστη ροή από μέσα προς έξω και αντίστροφα.

Η ενσωμάτωση ξύλινων περγκολών, πέτρινων τοίχων και γήινων αποχρώσεων στις τοιχοποιίες, άλλαξαν την πρόσοψη του κτιρίου δημιουργώντας μια νέα οπτική ταυτότητα για το ξενοδοχείο. Φυσικά στοιχεία όπως η άμμος, το χαλίκι και το πράσινο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της συνολικής ατμόσφαιρας και στη διασφάλιση της ομαλής ενσωμάτωσης με το παράκτιο περιβάλλον.

Βγαίνοντας από το κεντρικό κτίριο, μια μεταλλική κατασκευή με πέργκολα φιλοξενεί τον χώρο του πρωινού, ενισχύοντας την αίσθηση του εσωτερικού-εξωτερικού και την ομαλή μετάβαση προς στην πισίνα. Ο χώρος της πισίνας επαναπροσδιορίζεται, με τη χρήση  ξύλινων στοιχείων και γήινων φινιρισμάτων, για να δημιουργήσει ένα φιλόξενο και ήρεμο χώρο για τους επισκέπτες. Ανάμεσα στην πισίνα και το beach bar προτείνεται ένα επιπλέον επίπεδο με ξαπλώστρες και ομπρέλες που συνδέει το κεντρικό κτίριο του ξενοδοχείου, την πισίνα και το beach bar.

Το beach bar σχεδιάστηκε ως μια ζωντανή επέκταση του τοπίου. Μια επιβλητική ξύλινη πέργκολα σε συνδυασμό με έπιπλα από ρατάν και γήινα υφάσματα, ορίζουν μια νέα περιοχή ανάπαυσης δίπλα στη θάλασσα. Οι ξύλινοι διάδρομοι τοποθετούνται στρατηγικά συνθέτοντας μια ομαλή μετάβαση σε όλο τον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου που οδηγεί είτε στη θάλασσα είτε στις εξωτερικές επεκτάσεις του ξενοδοχείου (μπανγκαλόους) που βρίσκονται εκατέρωθέν του.

Σε όλη τη διαδικασία σχεδιασμού, πρωταρχική σημασία ήταν η διασφάλιση ενός εναρμονισμένου συνόλου, ώστε ο κτιριακός όγκος και οι εξωτερικές διαμορφώσεις να αποτελούν ένα σύνολο με το παραθαλάσσιο περιβάλλον. Η χρήση άμμου και χαλικιού στο σχεδιασμό του περιβάλλοντα χώρου ενισχύει περαιτέρω τη σύνδεση μεταξύ του κτιρίου και του φυσικού του περιβάλλοντος, δημιουργώντας ένα συνεκτικό, λειτουργικό και οπτικά ελκυστικό περιβάλλον.