KOS DIVINE HOTEL & SUITES

Πρόκειται για τη μελέτη των όψεων, των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων ενός από τα πιο κεντρικά και ιστορικά ξενοδοχεία της πόλης της Κω, τοπόσημο λόγω της θέσης του, μπροστά από τη μαρίνα του νησιού. Αφορά το ξενοδοχείο Kos Divine Hotel and Suites 5 αστέρων, μεγέθους 4000 τ.μ., δωδεκάμηνης λειτουργίας, μέλος του ομίλου Divine Hotels.

Οι σχεδιαστικοί άξονες βασίστηκαν στον εκσυγχρονισμό του κτιρίου χρησιμοποιώντας λεπτούς χειρισμούς. Στις όψεις, η πρόταση κινήθηκε αρχικά δημιουργώντας μια νέα επιβλητική είσοδο με γραμμικό χαρακτήρα, αφαιρώντας τα κιγκλιδώματα των μπαλκονιών και αντικαθιστώντας τα με γυαλί, αφαιρώντας αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως καμάρες στην όψη, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν με διακοσμητικό τρόπο στο παρελθόν, δημιουργώντας νέα ανοίγματα και τονίζοντας τμήματα της όψης με νέο ρυθμό, μέσα από το χρώμα και το φως. Στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους αντίστοιχα, προτάθηκε αφαίρεση διακοσμητικών γύψινων στοιχείων και παλιών ψευδοροφών, σχεδιάζοντας νέες οροφές, όπου ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και προσανατολισμό των κυρίων χώρων. Στους εξωτερικούς χώρους δημιουργήθηκαν χώροι σκίασης με στοιχεία πρασίνου και νερού, δημιουργώντας τόπους δροσιάς και ηρεμίας. Στο χώρο της πισίνας προτάθηκε η καθαρότητα του σχήματός της μέσω της αφαίρεση διακοσμητικών στοιχείων και η προσθήκη πλωτού καθιστικού. Το roof garden αποτελεί μια νέα προσθήκη του ξενοδοχείου, που το χαρακτηρίζει ένα μεγάλο γραμμικό τραπέζι καθώς και άλλα υπαίθρια σαλόνια, δημιουργώντας μια καθαρή δομή και έναν νέο πόλο έλξης τόσο για τους χρήστες όσο και για τους κατοίκους με ανεμπόδιστη θέα προς τη μαρίνα του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, στον εσωτερικό κοινόχρηστο χώρο σχεδιάστηκε εκ νέου, ο χώρος υποδοχής, η αίθουσα πρωινού, μπαρ, όπως επίσης και οι χώροι του VIP lounge και του γυμναστηρίου. Ο υφιστάμενος φέρων οργανισμός του κτιρίου, σε αρκετά σημεία ήρθε να οργανώσει τις παραπάνω λειτουργίες.  Από την νέα είσοδο διακρίνεται η reception, η οποία χρησιμοποιεί συνθετικά μια υφιστάμενη κολώνα, πάνω στην οποία στηρίζεται ο πάγκος εξυπηρέτησης. Η χρήση του μαύρου και του λευκού συμβάλλει στην αίσθηση ενός επιβλητικού και αιωρούμενου όγκου. Γενικότερα στο σχεδιασμό, το μαύρο χρησιμοποιείται ως γραφή για να ορίσει κάποια βασική λειτουργία (reception, bar, κατεύθυνση στις ψευδοροφές) και το λευκό για να ελαφρύνει το χώρο και να δημιουργήσει μια καθαρή αίσθηση. Η χρήση του ξύλου στις επενδύσεις τοίχων και οι ξύλινες λεπτομέρειες στο χώρο, έρχονται να δημιουργήσουν μια θερμή-οικεία ατμόσφαιρα στον εκάστοτε χώρο. Ακόμα, χρησιμοποιούνται μεταλλικά διαχωριστικά και πόρτες με ριγωτά γυαλιά, τα οποία επιτρέπουν το φως να εισέλθει εσωτερικα, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα τους χώρους μεταξύ τους.

Σχετικά με το σχεδιασμό δωματίων, οι συνθετικές αρχές που ακολουθήθηκαν ήταν παρόμοιες με αυτές του υπόλοιπου ξενοδοχείου. Καθαρές φόρμες ειδικών ξύλινων κατασκευών, γήινες αποχρώσεις, μαύρα μεταλλικά στοιχεία και κρυφός γραμμικός φωτισμός που ενισχύει τις καθαρές σχεδιαστικές γραμμές, αποδίδουν στα δωμάτια μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας.

Τέλος, ο φωτισμός χρησιμοποιήθηκε ως σχεδιαστικό εργαλείο στη συνολική σύνθεση. Εξωτερικά τονίζονται περιμετρικά οι ακμές του κτιρίου καθιστώντας τον όγκο του ευδιάκριτο και επιβλητικό. Εσωτερικά, το φως ορίζει τις κατευθύνσεις ενώ σημειακά έρχεται και υπογραμμίζει χρήσεις και λειτουργίες.

 

Επίβλεψη κατασκευής ΤΕΧΝΗΤΩΡ Ο.Ε.