ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΠΙΠΛΟ

Το πολυλειτουργικό παιδικό έπιπλο, αποτελεί μέρος του σχεδιασμού του βρεφονηπιακού σταθμού, που προτάθηκε στα πλαίσια του ανοιχτού σύνθετου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων «Υποδομές Πρόνοιας και Πάρκο Γειτονιάς στο Δήμο Χανίων». Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού του είναι η συμμετοχή του αντικειμένου τόσο ως μέσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στην ανάπτυξη του παιδιού, ενισχύοντας τη βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση.

Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί και να καλύπτει τις διάφορες ανάγκες των δραστηριοτήτων του εκπαιδευτικού προγράμματος μέσα στην αίθουσα, χρησιμοποιώντας τις συνεχείς αναδιατάξεις τους στο χώρο. Το σχήμα του επίπλου δίνει τη δυνατότητα διατάξεων σε γραμμική, κυκλική και ελεύθερη, προσφέροντας εναλλαγή ορίων μέσα από την αίσθηση εσωστρέφειας, απομόνωσης και ενοποίησης. Η επιλογή των εναλλακτικών τοποθετήσεων του επίπλου κι η μετακύλιση του, μέσα από την αλλαγή των εδράσεών του, συνεισφέρει στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών, τη συμμετοχή τους στις συλλογικές δραστηριότητες της τάξης και την επιλογή προσωπικής απομόνωσης. Ταυτόχρονα, η αφηρημένη φόρμα του κι η δυνατότητα έδρασής του από όλες τις πλευρές, παρακινεί το παιδί στη δημιουργία σκηνικού για κάθε τύπο παιχνίδιου (ατομικό-ομαδικό, δημιουργικό, μίμησης, ανταγωνισμού).

Αποτελείται από ένα τραπέζι δραστηριοτήτων σε σχήμα τριγώνου με καμπυλωμένες γωνίες και ένα σκαμπό με δικό του αποθηκευτικό χώρο. Το τραπέζι διαθέτει δυο όψεις, μια χρωματιστή και μια μαυροπίνακα. Το σκαμπό μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στην κατασκευή του τραπεζιού, κι όλα μαζί να τοποθετηθούν παρατεταγμένα.